(30) 493 01 86 | Kapcsolat
Kedd, Péntek: 10:00 - 16:00, Szombat: 9:00 - 12:00
Hódmezővásárhely, Zrínyi utca 25.

„Engem a nyugodtságra ők tanítottak!”

Id. Lajos Ferenc mesél a méhészetről és méhekkel való kapcsolatáról

A Lajos család már hosszú évek óta foglalkozik méhészkedéssel: Ferenc gyermekkora óta tanulja édesapjától a mesterséget, aki 55 évvel ezelőtt kezdett a méhekkel foglalkozni.

A Lajos család méhészete Csíkpálfalván
A Lajos család méhei Csíkpálfalván

A család 2009 óta a méhészetből él, kiváló minőségű mézeik évről évre megkapják a bio minősítést, hiszen méheiket kizárólag olyan helyeken legeltetik, amelyek távol esnek az utaktól és a permetszerekkel kezelt szántóföldektől, valamint – szükség esetén – méheiket csak természetes anyagokkal gyógyítják.

Biomézek Lajos Ferenc méhészetéből
Biomézek Lajos Ferenc méhészetéből

Idősebb Lajos Ferenc azt mondja, azért kezdett a méhekkel foglalkozni már fiatal korában, „mert télen nem nagyon szeretek dolgozni a hidegbe, s a méhekkel nyárba kellett. S, hát azt mondtam, inkább nyárba háromszor annyit kelljen dolgozni, csak télen a hidegbe ne kelljen!” Persze télen is akad tennivaló: a méhészek ilyenkor készítik a kaptárakat, kereteket.

Id. Lajos Ferenc mesél a méhészetről és méhekkel való kapcsolatáról
Id. Lajos Ferenc mesél a méhészetről és méhekkel való kapcsolatáról

Arra kérdésre, hogy mit tanult a méhektől, id. Lajos Ferenc így válaszolt:

„Nagyon jó velük foglalkozni, engem a nyugodtságra ők tanítottak, a méhek. A méhekkel csak nyugodtan lehet dolgozni, nem lehet kapkodni, idegesen, vagy zörgetni, kopogtatni. Gyors mozdulatokat sem lehet tenni, mert abba a helybe agresszívak lesznek. A nyugodtság az nagyot jelent a szakmában.”