(30) 493 01 86 | Kapcsolat
Kedd, Péntek: 10:00 - 16:00, Szombat: 9:00 - 12:00
Hódmezővásárhely, Zrínyi utca 25.

Ínyenceknek: Extra Szűz Olívaolaj Fehér Szarvasgombával és Modenai Balzsamecet Szarvasgombával

balzsamecet extra szűz olívaolaj

Az olajfa bogyójából készült olajok közül a legértékesebb a hidegen préselt, kizárólag mechanikus – és nem vegyi – úton előállított extra szűz olívaolaj. Kevesen tudják azonban, hogy az „extra szűz” jelző csak az olaj kinyerési módjára és vegyi összetételére vonatkozik; önmagában semmiféle minőségi garanciát nem jelent. Az olívaolaj-forgalmazó óriásmárkák ugyanis csupán felvásárolják a különböző termelők (gyakran különböző országok termelőinek) olaját, és az eltérő extra szűz olívaolajokat összeöntik, saját címkével palackozzák, majd így hozzák forgalomba. Az ilyen, jóval olcsóbb tömegtermékek extra szűznek számítanak ugyan, de ízük általában jelentősen elmarad a gondosabban kezelt termelői olajokétól. A Borsika Udvarban kizárólag az egyenesen a termelőtől érkező, „pure” olívaolajakat forgalmazzuk. Ilyen olajat használ az olasz Giuliano Martinelli szarvasgombász családi vállalkozása is, aki az extra szűz olívaolajat fehér szarvasgombával ízesíti.

A balzsamecetről készítői úgy tartják, hogy az élet nélküle olyan, mint egy napsütés nélküli nap. Ehhez a fajta ecethez a szőlőt kézzel szüretelik, a mustot forralás után fahordókba töltik. Hogy megkaphassa a hagyományos modenai balzsamecet nevet, egy zsűri bírálja el a terméket. Az ipari méretekben készülő balzsamecetnek nem sok köze van a hagyományos modenai módszerhez: ezek ugyanis szőlő sűrítményből és borecetből készülnek. Mivel a balzsamecetet inkább fűszerként, ízesítőként használjuk – vagyis csak keveset használunk belőle – érdemes minőségi balzsamecetet választani! A Giuliano-féle szarvasgombás balzsamecet a hagyományos modenai módszerrel készül, majd szarvasgombával ízesítik. A jó balzsamecet íze egyébként teltebb és lágyabb a borecetnél.

A Borsika Udvarban kapható két 55 ml-es üveg kevésnek tűnhet, ám mindkét termék íze olyan összetett és intenzív, hogy pusztán néhány csepp használatával is élvezhetjük megbolondított ételeinket!