Citromos túrótorta
Újabb recept a Borsika Udvar követőinek: Anett Rostás, köszönjük a receptet és a tapasztalatokat, reméljük, a jövőben további finomságokkal kápráztatsz el minket!
Egy citromos túrótorta receptet hoztam Nektek. Azért választottam ezt, mert imádom a túrós édességeket, viszont egy kicsit másabb ízvilágot szerettem volna megosztani veletek, egy kicsit egészségesebbet, nem egy alapreceptet. Egyébként is nagyon sokat sütök, de az ünnepek közeledtével teljesen izgatottá válok és új receptek után kutatok. Remélem, az alábbi túrótorta elnyeri a tetszéseteket és nagy hasznát veszitek majd, természetesen nem csak karácsonykor.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g liszt (nálam: 1/3 rész búza finomliszt, 1/3 rész teljes kiőrlésű búzaliszt, 1/3 rész zabpehelyliszt. Utóbbit mindenféle étel elkészítéséhez ajánlom, mert magas rosttartalma miatt nagyon egészséges, jó az állaga és mindemellett finom az íze. )
- 200 g vaj
- 50 g kókuszvirág cukor (természetesen ezt bármivel helyettesíthetitek, mint például méz, eritrit vagy xilit. Akik még nem használtak kókuszvirág cukrot, azok számára előre jelzem, hogy intenzív, kissé karamellás ízt ad az ételeknek. Az omlós tészták receptje „hivatalosan” 3 rész lisztet, 2 rész zsiradékot és 1 rész cukrot ír, de én itt is igyekeztem csökkenteni az előírt cukormennyiséget)
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 10 dkg kókuszvirág cukor (ezt a mennyiséget kísérletezzétek ki, édesszájúak nyugodtan tehetnek bele több cukrot. Én mindig kevesebbet használok, mint, amennyit a recept ír, viszont szerintem 10 dkg-nál kevesebbet azért ne tegyetek bele. Folyamatosan kóstolgassátok a krémet, így elronthatatlan lesz.)
- 2 db citrom
- 2dl tejföl
- 3 egész tojás
- 2 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
A tésztához egy tálba tesszük a liszteket, hozzáadjuk a hideg vajat, majd a cukrot és a csipet sót is. Kézzel összedolgozzuk, hogy egy homogén tésztát kapjunk. Amikor összeállt, gombóccá formáljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót a cukorral, a citromok reszelt héjával és kifacsart levével, illetve a tejföllel, tojásokkal, étkezési keményítővel simára keverjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből és egy kivajazott kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk úgy, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen és maradjon pereme. Én egy 23 centis formát használtam ehhez a tortához. Nyújthatjuk is a tésztát, nekem kézzel a tortaformába nyomkodni egyszerűbb volt. Villával szurkáljuk meg a tészta tetejét és tegyük 180 fokos előmelegített sütőbe kb. 15 percre. Akinek légkeveréses sütője van, nyugodtan kapcsolja be ezt a funkciót. Amikor ez kész, vegyük ki és öntsük a tészta tetejére az elkészített túrókrémet, majd toljuk vissza a meleg sütőbe kb. 25 percre. (A légkeverés maradhat.) Amikor a torta széle kezd megpirulni, de a közepe még kissé „remegős”, akkor jó. Érdemes egy éjszakát hűteni, így másnap reggelre tökéletesen összeáll.
Reszeljetek citromhéjat a torta tetejére díszítésnek. Tálalásnál én a szeletekre rákanalaztam a Borsika Udvarban kapható házi áfonyalekvárból. A cukor- és tartósítószermentes lekvár fanyar íze nagyon passzol a túróhoz!
Jó étvágyat!
Anett