(30) 493 01 86 | Kapcsolat
Kedd, Péntek: 10:00 - 16:00, Szombat: 9:00 - 12:00
Hódmezővásárhely, Zrínyi utca 25.

Farsangi szalagos fánk

A napokban Rékával farsangi fánkot sütöttünk Mama receptje alapján. Mamának nem volt sok bizodalma hozzánk :), csak óvatosan jegyezte meg, hogy ha nagyon ügyesek lennénk, akkor igazán lágy, hólyagos lenne a tészta. Hát, Mama, büszke lehetsz ránk, mert  ez pontosan olyan lett, amilyennek lennie kell: nagyon lágy és hólyagos, öröm volt vele dolgozni! Ami az igazi meglepetés volt számunkra, hogy a kíváncsiság kedvéért ugyanezt a receptet kipróbáltuk teljes kiőrlésű liszttel is, és az is nagyon finom lett!

Akkor jöjjenek a hozzávalók (a teljes kiőrlésű verziónál is maradt így minden, viszont a fehér lisztet teljes kiőrlésű durumlisztre cseréltük, illetve, valamivel szűkebben mértük a lisztet):

  • 60 dkg liszt átszitálva (A hagyományos verzióhoz a nálunk kapható 00-ás olasz pizzalisztet használtuk. Ez eleve egy nagyon finom frakciójú, többször őrölt és átszitált liszt, de még ezt is átszitáltuk; tényleg szuper volt vele dolgozni!)
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 dkg élesztő
  • fél l tej
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál finomítatlan nádcukor
  • kevés porcukor és fahéj a szóráshoz (mi ehhez is nádcukrot daráltunk, és a fánkok felét fahéjas cukorral, a maradékot csak porcukorral hintettük)

Elkészítés:

Másfél dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom az élesztőt. Én korábban azt hittem, hogy minél melegebb a tej, és minél melegebb helyen kel a tészta, annál gyorsabban kész és annál finomabb. Tényleg kell neki a langyosság, de nem érdemes gyorsítani a folyamaton; akkor jó, ha hagyunk időt az élesztőnek dolgozni! Tehát a langyos tejben kb. 15 perc alatt felfut az élesztő, addig átszitáljuk a lisztet. A lisztbe beleütöm a tojást, beleszórom a csipet sót és a szűk kanál cukrot, beleteszek fél evőkanál dermedt zsírt, majd ráöntöm a tejben felfutott élesztőt; ezt kezdjük dagasztani. Mi csaltunk egy kicsit, ugyanis Réka dagasztós konyhai gépével kavartuk/dagasztottuk a tésztát. Ha kézzel készítitek, akkor olyan mozdulatokkal dagasszátok a tésztát – nekem legalábbis így tanította Mama -, mintha egy lavor vízből vizet szeretnétek magatokra fröcskölni. Ilyen mozdulatokkal lehet elérni, hogy jó levegős legyen a tészta. Fontos, hogy amikor félkésznek látjátok a tésztát (tehát már szép homogén, de még nem teljesen simára dolgozott), akkor egy fél evőkanál olvasztott zsírral locsoljátok meg a tésztát, és mehet tovább a dagasztás az előző mozdulatokkal, így lesz jó lágy a tészta! A dagasztásól se sajnáljátok az időt, legyen szépen kidolgozott, hólyagos a tészta!

A kidolgozott tésztát egy órára langyos helyre tesszük, és ezalatt szépen megkel. A nagyra nőtt tésztát langyos (vagyis nem a hideg kamrából előhozott, hanem már szobahőmérsékletű), lisztezett nyújtófára borítom, majd kézzel kihúzkodom a széleit annyira, hogy az egész téglalap alak kb. 2 ujjnyi vastag legyen. Az is fontos, hogy ezt ne nyújtófával csináljuk, mert akkor tömörödik a tészta, elveszik a hólyagosság. Tényleg csak rusztikusra elég huzkodni, érzéssel! A „kinyújtott” tésztából nagylyukú fánkszaggatóval köröket szaggatuk, és amikor felvesszük a köröket a deszkáról, akkor az ujjunkkal középen megvékonyítjuk a tésztát óvatosan, hogy ne szakadjon ki. A közepén kissé megvékonyított fánkocskákat a szobahőmérsékletű deszkára vagy tálcára tesszük, és sütés előtt még adunk nekik 15 percet, hogy keljenek kicsit. Ez is fontos, hogy betartsd azt a 10-15 percet, mert amelyiket azonnal kezdtük sütni, az nem nem fúvódott fel olyan szép nagyra, mint amelyik a végére maradt.

Felforrósított olajba óvatosan beleteszem a fánkokat (úgy, hogy az ujjunkkal ügyesen mindig a középső vékonyabb részt fogjuk, hogy oldalt ne tömördjön a „karima”), és az első oldalukat szigorúan fedő alatt készítjük! Pár perc alatt szépen bebarnul, és mikor megfordítjuk a fánkot, már nem lell rá a fedő. Mikor szép barnás, a szélén pedig körbefut a sárga szalag, kikapkodjuk őket, lecsöpögtetjük és már mehet is rá a porcukor; én nagyon szeretem fahéjas cukorral meghintve is. A baracklekvár szinte kötelező hozzá, mi cukormentes baracklekvárral ettük, amiben nincs édesítőszer és cukor sem, csak tisztán a 100% gyümölcs. Ezt a lekvárt és a hagyományos, cukrozott verziót is megtaláljátok nálunk a boltban. Hajrá, jó fánksütést!