Kedvenc Ebéd
Amióta rátaláltam Emese gyógynövényes kertjére és annak lenyűgöző termékeire, egyre gyakrabban készítem el a gyógynövényes csirkehús borsófőzelékkel, sültkrumplival kombinációt, imádjuk!
A csirkehúsokat kb. fél-egy órával a sütés előtt jól megszórom a nálunk kapható gyógynövényes fűszersóval. Ez az előkelő csomagolású fűszerkeverék kilenc különböző fajta gyógy- és fűszernövény, valamint természetes só keverékéből készül, ami nem csak ízesít, de a nehéz ételek megemésztését is serkenti. A keverék segítségével csökkenthetjük a só bevitelt, bár bevallom, én a fűszerkeverék mellett enyhén besóztam a húsokat. A fűszeren én az egész kert ízét vélem felfedezni, tényleg nagyon jól passzol a hús ízéhez! Bio extraszűz olívaolajon pároltam, majd sütöttem le a húsokat. Az olívaolaj egyébként egy olaszországi kistermelő családtól, egy biofarmról származik.
A borsófőzelékhez a borsót fedő alatt vajon párolom (egy kg-os csomaghoz háromnegyed vajat használok), pici vizet is teszek hozzá. Csak 5-10 percig párolom, hogy puha, roppanós legyen, ha túl sokáig pároljuk, megkeményedhet. Apróra vágott petrezselymet adok hozzá (elég sokat) és két evőkanál barnacukrot. A cukorral és a petrezselyemmel együtt nyomom szét a borsót párolás után krumplinyomóval. Én úgy szeretem, ha itt-ott maradnak egész szemek is, de azért a borsó nagy része szétment. Valahogy így szebben színezi az egész szószt és jobb ízű is. Ezután három evőkanál teljes kiőrlésű liszttel hintem, kavarás után tejjel öntöm fel és összerottyantom.
A sültkrumpihoz a burgonyát vékony cikkekre vágom. Korábban mindig nagyon forró olajban, a lehető legnagyobb lángon sütöttem a krumplit, újabban azonban kezdtem rájönni, hogy közepes lángon, tovább sütve valahogy ropogósabbra sül, de mégsem szedi meg magát zsírral/olajjal.