(30) 493 01 86 | Kapcsolat
Kedd, Péntek: 10:00 - 16:00, Szombat: 9:00 - 12:00
Hódmezővásárhely, Zrínyi utca 25.

Meggyes-mákos muffin

Azért szeretem ezt a sütit, mert nem az a tipikus, fojtós, száraz sütemény, mint a muffinok többsége. Elég sok vaj és meggy van benne (de vajból sosem elég!), így nem tud kiszáradni, jó puha marad.

Hozzávalók a muffinhoz:

  • 18 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg darált mák
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 8 evőkanál tej
  • kb. fél kg meggy

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál tejszín

A puha vajat habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadom a tojásokat. Közben a sütőt 190°C-ra előmelegítem. Egy tálban összekeverem a lisztet, a darált mákot, a sütőport és a fahéjat.

Fontos, hogy jó mákkal süssünk. Sokan mondják, hogy nem szeretik a mákot, de szerintem sokszor az a baj, hogy az emberek nehezen jutnak ízletes mákhoz. A botrányos bolti mákok avas ízűek, többen ezt az ízt társítják a mákhoz, pedig a háztól vásárolt mák messze felülmúlja a bolti mák ízét.

Én Gerendásról, háztól veszem a mákot, de a vásárhelyi piacon is elég jót lehet kapni.

A habosra kevert cukros vajba belekeverem a lisztes, mákos, sütőporos és fahéjas keveréket. A masszát 8 evőkanál tejjel lazítom, ezután belekavarom a meggyet. Én mindig a nyáron leszedett és lefagyasztott meggyet használom, nagyon enyhén megnyomkodom, hogy ne ázzon el a tészta, de azért legyen nedvessége a gyümölcsnek. Annyi szem meggyet hagyok a díszítéshez, ahány muffint sütök (nekem másfél muffinsütő tepsire való muffin szokott kisülni a megadott adagból).

A muffinsütőt kibéleljük papírokkal és belekanalazzuk a meggyes mákos masszát. Körülbelül háromnegyedig töltöm a formákat, hiszen sülés közben nőnek a sütikék. Nagyjából 20 perc alatt készre sülnek, de tűpróbával érdemes ellenőrizni az állagukat, mielőtt kiveszed őket.

A mázhoz a hozzávalókat gőz fölött olvasztom össze. Nem muszáj forróra, teljesen folyósra összeolvasztani (vagy ha nagyon folyik, érdemes várni, hogy visszadermedjen kicsit), közepesen olvadt masszával könnyebben boldogulsz. Én általában mártani szoktam a muffinokat a csokiba, de legutóbb kanállal kentem a tetejükre a mázat. A csokival bekent muffin közepébe egy meggyszemet teszek. Még két-három nap múlva is nagyon finom, ha marad…