(30) 493 01 86 | Kapcsolat
Kedd, Péntek: 10:00 - 16:00, Szombat: 9:00 - 12:00
Hódmezővásárhely, Zrínyi utca 25.

Vajas lazac libazsírban sült rozmaringos burgonyával, aszalt paradicsomos salátával

vajas lazac libazsírban sült rozmaringos burgonyával, aszalt paradicsomos salátával

Egy-két héttel ezelőtt búcsúvacsit tartottunk Szegeden, ugyanis az egyik legkedvesebb barátunk Budapestre költözött (bocs Anett, megállapodtunk, hogy nem hívjuk búcsúvacsinak…).

Szóval szerettünk volna finomat, különlegeset és könnyűt, de a csirkéhez senkinek nem volt hangulata. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy lazachoz csak extrém magas áron juthatunk, pedig 2-3-4 főre egész tűrhető áron beszerezhetjük. Én 1200 Ft-ot fizettem a lazacfiléért, hárman jól laktunk belőle, egy szeletke még meg is maradt. Nővérem anyósától tanultam, hogy a lazacot nem érdemes fűszerezni, pusztán egy kis sóval és vajjal kell előcsalogatni az ízét. Serpenyőbe tettem a bőrtől megfosztott halszeleteket (a szeletek alá nem tettem semmit, elég az a zsír és nedvesség, amit a hal enged), közepes lángon mindkét oldalát sütöm (kb. 10 perig), közben durvára őrölt sóval hintem. A végén vékony vajszeleteket tettem a lazacokra (kb. még 1-2 percig sütöm így). A hal gyönyörűen beszívja a vajat, ettől a lazac még puhább és krémesebb lesz. Én grillserpenyőben csináltam, így gusztusosan csíkosra pirultak a szeletek.

A burgonyát alaposan megmostam és héjastól megfőztem, majd nagyobb szeletekre vágtam (a héját nyugodtan hagyd rajta, szerintem így még finomabb). Libazsírral kikent tepsibe tettem a krumpli szeleteket és megszórtam rozmaringgal. Én a lehető legmagasabb fokozaton sütöttem a krumplit kb. 15 percig, hiszen itt már csak rá akarunk pirítani, hogy ropogós legyen. Egyszer-kétszer érdemes megrázni a tepsit, hogy mindenütt kapjon a krumpli zsírt és rozmaringot.

A sali a szokásos módon készült; ha unod a salátakeverékeket, ezt nagyon ajánlom: jégsalátát és fűszeres olajban eltett szárított paradicsomot daraboltam, összekevertem és meglocsoltam hidegen sajtolt szezámolajjal, most nagyon rákaptunk. Az egészre feta sajtot kockáztam. Én nagyon szeretem ezt a három alapanyagot együtt: a jégsaláta ropog, az olasz aszalt paradicsom eszméletlen intenzív, édes és savanykás egyben, a feta sajt krémes és sós.

Összességében ez a fogás gyorsan megvan, könnyű és eszméletlen finom! Az aszalt paradicsomot és a hidegen sajtolt szezámolajat megtaláljátok nálunk.