Szárított áfonyás, csokoládés, zabpelyhes keksz

Valami gyors és egyszerű ropogósra vágytunk, és nővérem ajánlotta unokaöcsém kedvencét, az áfonyás-csokis, zabpelyhes kekszet. Meglepődtem, hogy tojás sem kellett hozzá; tényleg nem egy körülményes süti, egy reggeli vagy délutáni kávéhoz tökéletes nasi!
Hozzávalók:
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 8 dkg apróbb szemű zabpehely (tesóm az apró zabpelyhet javasolta, de én csak nagyobb szeműt kaptam most és azzal is jó volt)
- 8 dkg vaj
- 10 dkg nádcukor
- 4 evőkanál tejföl
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg étcsoki (én egy egész táblát tettem, javaslok is ennyit; azt hiszem, újabban 90 gr-osak a táblacsokik)
- 5 dkg szárított áfonya (én a 60 gr-os gyergyói szárított áfonyánk felét, azaz 30 gr-ot tettem bele)
- csipet fahéj
Először elkeverem a lisztet, a cukrot, a zabpelyhet, a vaníliáscukrot, a sütőport és a csipet fahéjt. Az apró darabkákra kockázott csokit és az áfonyát is belekeverem ebbe a zabpelyhes, cukros, lisztes keverékbe. Ehhez adom a tejfölt és a vajat; a vaj közepesen olvadt volt és így pont jól össze lehetett gyúrni az egészet (nekem kényelmesebb volt pikk-pakk kézzel “összegyúrni” a hozzávalókat; nyilván itt nem a klasszikus, kelt tésztás gyúrásra gondolok…).
Az összegyúrt tésztából golyókat formázok, majd szétlapítva helyezem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Picit nőnek, úgyhogy hagyni kell nekik egy kis helyet, de kicsit szűkösen éppen befér ez az adag egy gáztepsibe.
Előmelegített sütőben, 190 °C-on 20 perc alatt készre sütöm. Nekem itt, a Borsika Udvarban régi sütőm van, így csak nagyjából tudtam belőni a 190 °C-ot, ráadásul 2-3 perccel tovább is sütöttem. Így viszont marha jól ropogott! Aki puhábban szereti, annak elég a 20 perc. Amikor kiveszed a sütőből, még puha a keksz, de ahogy hűl, folyamatosan keményedik. Az igazi, a székely hegyekben termett szárított áfonyát megtalálod nálunk.