Ugyan ezt a különlegességet még Karácsonykor készítette el Anett barátnőm, de szerintem most Valentin nap közeledtével is jó választás lehet. Anett, köszönjük a receptet és az írást, biztosan jó néhányan elkészítjük!

“Ezt a sütit  bármilyen alkalomra összedobhatjátok, mert gyorsan elkészül, isteni finom és eszméletlen jó illatú.  Az alábbi recept megmutatja, hogy egy egyszerű süteményből is tudtok különlegeset varázsolni, ugyanis a levendulavirág páratlan ízt kölcsönöz neki.

Hozzávalók:

2 teáskanál lemorzsolt levendula virág

1 teáscsésze cukor (én édesítőszert használtam)

1/4 csésze durvára őrült mandula

100 g vaj

2 tojás

1/2 citrom reszelt héja

1 pohár tejföl

1 és 1/4 csésze búzafinomliszt

1/2 dl tej

1/4 teáskanál szódabikarbóna

Egy csipet só

A durvára tört mandulát, az édesítőszert és a szobahőmérsékletű vajat összekeverem. Ezután hozzáadom a tojásokat, a tejfölt és a citromhéjat, majd mehet bele a csipetnyi só, a szódabikarbóna és a liszt is. Legvégül beleforgatom a masszába a levendulavirágokat (tudtátok, hogy a Borsika Udvarban találtok ezt is?); ebből nem kell sok, ugyanis nagyon intenzív ízű. Hőlégkeverésen, kb. 180 fokon megsütjük. Mi több kísérővel is kísérleteztünk, egyik jobb volt, mint a másik! Cukormentes eperlekvárral, szicíliai pisztáciakrémmel, illetve cukormentes lemon curd-del is csodás ízvarázst kapunk. A cukormentes lekvárokat és az olasz kézműves pisztáciakrémet is megvásárolhatod a Borsika Udvarban.”



Olasz pörkölésű kávénk kellemes ízvilágot kínál, amelyet – egyedi Arabica-Robusta arányával, pörkölési idejével és erősségével – az Eurocaf csapata kimondottan a magyar szájízhez alakított. Teljes cikk →


Megajándékoznád barátaidat, szeretteidet de nincs ötleted? Ha szeretik az ínyencségeket, akkor nagyon ajánljuk a Kanálka fantasztikus Gasztro Kézműves Ajándék összeállításait. A Chutney válogatást (rozmaringos meggy chutney, birsalma chutney, hagyma chutney, alma chutney) a bátrabbaknak ajánljuk; ezek a gyümölcsös hagymás szószok nagyon jól passzolnak sültekhez – kacsához és libához tökéletes választás. A Kanálka kedvecek válogatás egy kicsit magyarosabb ízvilágot képvisel, a királyhegyesi manufaktúra legnépszerűbb termékeit csomagolták össze: a sült bébicéklát chilivel, az alma chutney-t, a kápiapaprikakrémet és a rozmaringos sült fokhagymát. Piritóshoz, szendvicsekhez ajánljuk, de a grillpartik kötelező finomsága is! A termékek mindegyike tartósítószer- és adalékmentes, a helyi munkaerőt foglalkoztató kis királyhegyesi manufaktúra kizárólag a Makó környékén termett kistermelői zöldségeket és gyümölcsöket dolgozza fel.




Néhány hete írtam a pancetta-ról, vagyis az olasz hasaalja szalonnáról. Akkor egy könnyű fetasajtos salátát készítettem, amit kisült szalonnakockákkal dobtam fel (a receptet itt találjátok). Ez a hónapokon át szárított, babérlevéllel és édesköménnyel ízesített nemes szalonna az igazi olasz carbonara spagettik elengedhetetlen alapanyaga. Be kell valljam, korábban nem tudtam, hogy a carbonara spagetti szósza nem tejszínből, hanem tojássárgájából készül, amit gyakorlatilag a kifőtt tészta hője “főz” meg. Teljes cikk →


Bevallom, a pancetta-val, vagyis az olasz szalonnával kicsit bajban voltam. Szeretem a füstölt, magyar szalonnákat, a pancetta azonban nem füstölt, így nem tudtam, milyen ízre számíthatok. Ez az itáliai szalonna a szokásos olasz módon készül: a sertés hasaaljából készült szalonnát minimum három hónapig szárítják, sózzák és általában babérlevéllel és édesköménnyel fűszerezik. Hasonló a felhasználása, mint a hazai szalonnának, kisüthetjük, de nyersen is fogyaszthatjuk, az igazi carbonara spagetti kötelező eleme! Teljes cikk →


Azért szeretem ezt a sütit, mert nem az a tipikus, fojtós, száraz sütemény, mint a muffinok többsége. Elég sok vaj és meggy van benne (de vajból sosem elég!), így nem tud kiszáradni, jó puha marad. Teljes cikk →


A december közeledtével én is egyre inkább karácsonyi hangulatba kerülök. Éppen ezért most egy áfonyás keksz receptet osztok meg Veletek, amely nem csak isteni finom, de akár ajándékba is adható az ünnepeken. A recept egyszerű és a keksz nagyon gyorsan kész van, így tökéletes választás a nagy ünnepi “sürgés-forgásban”. Teljes cikk →




Egy egyszerű és isteni finom menüt sikerült rittyenteni szarvasgombás kísérletezésünk során!

Fél kg Rigatoni tésztát főztem sós vízben. Ezt az olasz durumtésztát azért szeretjük, mert formájának köszönhetően a szósz belül is megtölti a tésztát. A tésztánk egy olasz manufaktúrából, a tészta hazájából, Gragnano-ból származik. A „pasta di gragnano IGP” jelzést csak a legmagasabb színvonalon előállított gragnanoi tészták kapják, amelyet a világ top 5 tésztái között tartanak számon.
Amíg a tészta főtt, 5 dl tejszínt forraltam, amit frissen őrölt színes borssal, csipet bazsalikommal, szerecsendióval és sóval ízesítettem. A két teáskanálnyi szarvasgomba pépet csak összerottyantás után, utóízesítéskor teszem bele, nem érdemes főzni. Aki szereti a szarvasgomba intenzív ízét, nyugodtan tehet bele többet, ezzel a két teáskanálnyi adaggal egészen lágy maradt a szósz íze. A tésztát a serpenyőben lévő szószba tettem, összeforgattam.
Ezután rögtön tálaltam: kék márványsajtot morzsoltam és friss bazsalikomleveleket tépkedtem rá. Salit is készítettem mellé: összevágott jégsalátát és paradicsomot locsoltam meg fehér szarvasgombával ízesített extra szűz olívaolajjal. Nagyon illett a tésztához!


Anyától azt tanultam, hogy kerüljem az ilyen-olyan porok, granulátumok használatát és mindig dolgozzak friss zöldséggel, fűszerrel. A nálunk kapható fokhagymaporral azonban kivételt kellett tennem, ugyanis a maroslelei sajtolóüzemből érkező termék kizárólag 100% makói fokhagymát taralmaz; sok más fokhagymaporral ellentétben nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalékanyagot, csomósodásgátlót. Teljes cikk →


Egy-két héttel ezelőtt búcsúvacsit tartottunk Szegeden, ugyanis az egyik legkedvesebb barátunk Budapestre költözött (bocs Anett, megállapodtunk, hogy nem hívjuk búcsúvacsinak…).

Szóval szerettünk volna finomat, különlegeset és könnyűt, de a csirkéhez senkinek nem volt hangulata. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy lazachoz csak extrém magas áron juthatunk, pedig 2-3-4 főre egész tűrhető áron beszerezhetjük. Én 1200 Ft-ot fizettem a lazacfiléért, hárman jól laktunk belőle, egy szeletke még meg is maradt. Nővérem anyósától tanultam, hogy a lazacot nem érdemes fűszerezni, pusztán egy kis sóval és vajjal kell előcsalogatni az ízét. Serpenyőbe tettem a bőrtől megfosztott halszeleteket (a szeletek alá nem tettem semmit, elég az a zsír és nedvesség, amit a hal enged), közepes lángon mindkét oldalát sütöm (kb. 10 perig), közben durvára őrölt sóval hintem. A végén vékony vajszeleteket tettem a lazacokra (kb. még 1-2 percig sütöm így). A hal gyönyörűen beszívja a vajat, ettől a lazac még puhább és krémesebb lesz. Én grillserpenyőben csináltam, így gusztusosan csíkosra pirultak a szeletek.

A burgonyát alaposan megmostam és héjastól megfőztem, majd nagyobb szeletekre vágtam (a héját nyugodtan hagyd rajta, szerintem így még finomabb). Libazsírral kikent tepsibe tettem a krumpli szeleteket és megszórtam rozmaringgal. Én a lehető legmagasabb fokozaton sütöttem a krumplit kb. 15 percig, hiszen itt már csak rá akarunk pirítani, hogy ropogós legyen. Egyszer-kétszer érdemes megrázni a tepsit, hogy mindenütt kapjon a krumpli zsírt és rozmaringot.

A sali a szokásos módon készült; ha unod a salátakeverékeket, ezt nagyon ajánlom: jégsalátát és fűszeres olajban eltett szárított paradicsomot daraboltam, összekevertem és meglocsoltam hidegen sajtolt szezámolajjal, most nagyon rákaptunk. Az egészre feta sajtot kockáztam. Én nagyon szeretem ezt a három alapanyagot együtt: a jégsaláta ropog, az olasz aszalt paradicsom eszméletlen intenzív, édes és savanykás egyben, a feta sajt krémes és sós.

Összességében ez a fogás gyorsan megvan, könnyű és eszméletlen finom! Az aszalt paradicsomot és a hidegen sajtolt szezámolajat megtaláljátok nálunk.


Úgy tartják, hogy a pizza csontváza a tészta, arca a feltét, vére és éltetőeleme pedig nem más, mint a szósz. Egy olasz pizzához elengedhetetlen a tiszta, édes paradicsomszósz. Ha pedig megkérdezed a szakértőket, szinte biztosan azt mondják majd, hogy egy jó pizza nem készülhet mással, mint eredeti San Marzano paradicsommal.

Ez a szilva alakú paradicsom a Sarno folyó völgyében, gazdag vulkanikus talajban terem, ami savasság nélküli édes gyümölcshúst eredményez. A San Marzano paradicsomnak emellett rendkívül vékony a héja és kevés a magja.

A San Marzano paradicsomot szigorú szabályok szerint termesztik, amelyeket azért alkottak, hogy egyrészt megvédjék, másrészt népszerűsítsék a helyi mezőgazdasági termelésből származó termékeket. Olaszországban a D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) szabályrendszer és jelzés biztosítja, hogy kizárólag helyi kistermelő által, hagyományos módszerekkel, helyben termelt, konzervált és csomagolt San Marzano paradicsomot vásárolunk. Noha a világ több táján kaphatóak San Marzano vetőmagok, a nem az említett régióban és módszerekkel termelt paradicsomok soha nem kaphatják meg az értékes D.O.P. jelzést. Az oltalom alatt álló területről származó paradicsomot nemcsak a D.O.P. jelzésről ismered meg, hanem arról is, hogy ezeket kizárólag konzervdobozban árulják, minden esetben hámozottak és a szószban egészben (vagy maximum félbe vágva) vannak a szilva alakú paradicsomok. Ha befőttesüvegben látod pépesítve vagy apróra kockázva, az már nem a tradicionális San Marzano paradicsom. Ha ki akarod próbálni a Sarno völgyben hagyományos termesztett szilvaparadicsomot, gyere el hozzánk, a Borsika Udvarban megtalálod.


Baconbe tekert csirkemáj szarvasgombás-parmezános sültburgonyával és szarvasgombás majonézzel bolondított párolt zöldséggel

Néhány napja nagyon gyorsan rittyentettem ezt a vacsit. A szarvasgombás-parmezános sültkrumplival régóta kacérkodok, több helyen találkoztam már vele, gasztro kocsmákban is egyre divatosabb. Annyira finomra sikerült, hogy elmondhatom, a krumpli maximálisan megállja a helyét önmagában is, de a lakoma így együtt volt igazi ízorgia!

Teljes cikk →



Szász Ilyés korondi méhész mézei között megtalálható a csodálatos magvas, aszalt gyümölcsös méz. A napraforgómag, tökmag, szárított alma, szárított eper, szárított homoktövis és mazsola rendkívül guszta az akácmézben, ez a termék eddig azonban mégis kicsit távol állt tőlem. Teljes cikk →