Virics – nyírfalé Székelyföldről
A viricset, vagyis a nyírfa törzséből csapolt nedvet az egyik legegészségesebb természetes folyadékként tartják számon. Főlég az északi népek, valamint a székelyek gyűjtik és fogyazstják ma is ezt az életet adó nedűt. A nyírfák nyáron összegyűjtik, télen pedig a gyökerükben tárolják a számukra szükséges tápanyagokat és energiát, amit tavasszal az éppen sarjadásra készülő új hajtásokhoz jutattnak. Ebben a tavaszi időszakban lehet megcsapolni a nyírfák törzsét, és kinyerni az értékes folyadékot. Gyűjtése nem könnyű feladat: az év során mindössze nagyjából két hét van, amikor eredményes a csapolás. A színtelen folyadék rengeteg tápanyagot, proteint, ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet tartalmaz. Fogyasztása által visszaáll a szervezet belső egyensúlya, csökkenti a gyulladásokat, tisztítja a nyirokrendszert, energetizál, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, lúgosít, felgyorsítja az anyagcserét, kivonja a méreganyagokat. Erős antioxidáns, külsőleg hajápolóként és bőrszépítőként is alkalmazzák.
A Borsika Udvarban árult nyírfalevet Gyergyószentmiklósról hozzuk, 100%-ban természetes nyírfalevet tartalmaz, amit Erzsike néni a családjával gyűjt a gyergyói hegyekben, majd hőkezeléssel tartósít. A hozzáadott anyagot nem tartalmazó nyírfalé íze leginkább a vízre hasonlít, de van egy friss, „zöld” utóíze.