(30) 493 01 86 | Kapcsolat
Kedd, Péntek: 10:00 - 16:00, Szombat: 9:00 - 12:00
Hódmezővásárhely, Zrínyi utca 25.

Szarvasgombás vajjal megkent csirkemell sült zöldségekkel, tepsis burgonyával

Szarvasgombás vajjal megkent csirkemell sült zöldségekkel, tepsis burgonyával

A fényképek rendezgetése közben találtam ezt a fotót; egy augusztusi estén vacsoravendégeinknek készítettem el ezt a menüt.

Noha a szarvasgombás vajat marha steak ízesítésére ajánlják, én most csirkemellnél vetettem be. A kisült húst (ami szerintem nemcsak marha, hanem ropogósra sült szárnyas, disznó, de akár bárány is lehet) egyébként közvetlenül a sütés után érdemes megkenegetni a szarvasgombás vajjal. Ez nemcsak ízesíti a húst, de a felolvadó vaj beissza magát a forró hús rostjai közé, ezáltal puhítja is azt.

Az összedarabolt paradicsomot, paprikát, padlizsánt, cukkinit és hagymát olívaolajjal és a furfangos székely fűszerrel pácoltam (körülbelül 1 órát hagytam állni). Gábor nagymamájától kaptunk egy elektromos serpenyőt, aminek sokáig nem sok hasznát vettem, de rájöttünk, hogy a teraszon kényelmesen és látványosan lehet benne sütni. A zöldség sütését elég az előétel vagy az első kör ital alatt elkezdeni: gyorsan megvan, hangulatos és étvágygerjesztő amikor a gyógynövényes keverékkel pácolt zöldségek a teraszon párolódnak, majd pirulnak.

A szokásos, rozmaringos tepsis burgonyát készítettem még: alapos mosás után a krumplikat héjában megfőzöm (de ne főjön túl, inkább legyen keményebb), vastagabb hasábokra vágom őket és olívaolajas tepsipe teszem. Rozmaringgal szórom, majd összerázom, hogy minden hasábra jusson olaj és rozmaring. Mártogatóst is készítettem hozzá: joghurtot ízesítettem a gyógyövényes ágyásunkban nőtt fűszernövényekkel (mentával, zsályával, kakukkfűvel, bazsalikommal).

Nekem különösen tetszett az, hogy a szarvasgombás vaj nem nyomta el nagyon a hús ízét, sőt a vaj valahogy inkább előhozta azt. A szarvasgombás vajat, az olívaolajat és a furfangos székely fűszert megvásárolhatjátok nálunk.